Hele jaar door een groene binnentuin

16 januari '20

Of je nu hartje winter óf zomer van de binnentuin van Poortmeesters geniet, één ding is zeker; de tuin zal het hele jaar rond heerlijk groen en weelderig bloeien. Ook als we net zo’n droge zomer als in 2018 krijgen. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Door het grootste Waterneutraaldak van Nederland op de binnentuin van Poortmeesters te plaatsen! Edwin Schiks van Waterneutraaldak vertelt er meer over.

image alt

wateropvang

Edwin: ‘Op de plek waar Poortmeesters straks zal verrijzen ligt nu een groot grasveld. Een grasveld zorgt er op natuurlijke wijze voor dat er regen wordt opgevangen. Zo raakt op dit moment het riool niet overbelast als er een fikse regenbui zal vallen. Maar als daar straks Poortmeesters gebouwd wordt, dan mis je die natuurlijke opvang van regenwater!

Vanuit de Gemeente Delft en het Hoogheemraadschap was er al snel groen licht voor het Poortmeesters plan. Maar dan moest er wel een oplossing gevonden worden voor de opvang van het regenwater.’

image alt

slim watersysteem

‘Ontwikkelaars Ballast Nedam en BPD vroegen RRog Stedenbouw en Landschap om een ontwerp voor de daktuin  te maken inclusief een duurzaam wateropvangsysteem. Samen met RRog hebben we goed gekeken naar hoe we binnen hun groene ontwerp, de techniek zo slim mogelijk in konden zetten.

Uiteindelijk is er over het gehele oppervlakte van het dak gekozen voor een laag van 10 cm buffer waarin regenwater vastgehouden kan worden. Daarop worden volgens het ontwerp van RRog terrassen, bestrating en zelfs bomen tot wel 9 meter hoog geplaatst. Die buffer is het eerste gedeelte van de opslag van regenwater. Als die volloopt hebben we onder de daktuin nog opslagtanks staan. Zo kunnen we in totaal ruim 500.000 liter regenwater opslaan! Door middel van zeer geavanceerde meetapparatuur in combinatie met een weerstation zorgen we er voor dat we genoeg wateropslag hebben voor een droge periode.

Met het Waterneutraaldak hebben we op deze manier niet alleen een oplossing gevonden om het riool te ontlasten, maar hebben we tegelijkertijd een mogelijkheid om water op te slaan. Als buffer voor bijvoorbeeld een droge zomer!’

Meer over de techniek

Zie jij jezelf al wonen in Poortmeesters? Dan is het natuurlijk wel zo fijn als je het hele jaar door lekker van het groen kan genieten en de kinderen veilig buiten kunnen spelen. Wil je meer weten over de geavanceerde techniek van het Waterneutraaldak? Bekijk dan de animatievideo. Over het definitieve ontwerp van de daktuin en welke beplanting, bomen en terrassen je hier kunt verwachten delen we later meer!

  Terug naar het nieuwsoverzicht
  Meer over een Waterneutraaldak