Interview architecten: Een nieuw buurtje rondom de binnentuin

Een nieuw buurtje rondom een groene, gezamenlijke binnentuin. Dat was het plan wat Vera Yanovshtchinsky Architecten (VYa) bij gebiedsontwikkelaar BPD en Ballast Nedam presenteerde voor Nieuw Delft. Het was al snel duidelijk dat dit wel eens een heel bijzonder project zou kunnen worden. Lees mee over hoe architecten Vera Yanovshtchinsky en Sjoerd Beerends vervolgens Poortmeesters creëerden.

image alt

Een nieuw buurtje

Vera vertelt: ‘Het uitgangspunt van ons ontwerp was dus dat nieuwe buurtje. Rondom een groene gezamenlijke binnentuin. Met royale woningen voor gezinnen die in de stad willen blijven wonen, maar elders in het centrum niet een grote woning kunnen vinden. Woningen waarbij de bewoner een enorme vrijheid heeft qua indeling. Ga je op de begane grond werken, slapen of koken? Of gebruik je de ruimte om familie in te laten wonen of te verhuren? Al die opties zijn aan de bewoners. Om het zo bijvoorbeeld financieel haalbaar te maken om hier te wonen. Maar bovenal om - door de flexibiliteit van de indeling - je woning aan je levensfase aan te kunnen passen.’

Sjoerd vult aan: ‘Daarom hebben we in het ontwerp ook rekening gehouden met drie entrees voor de stadswoningen. Je kunt de woning via de voordeur betreden, via de overdekte parking aan de achterzijde of je loopt via de groene binnentuin en je eigen privé tuin de woning in.’

image alt

Creatieve aanpassingen

Als het project vervolgens vorm begint te krijgen, wordt ook duidelijk dat er eisen zijn vanuit de gemeente voor bijvoorbeeld duurzaamheid. Ook blijkt dat sommige materiaalkeuzes niet haalbaar zijn. Het zouden beren op de weg kunnen zijn in een groot project, maar VYa grijpt deze uitdagingen juist aan om te zoeken naar verbeteringen in het ontwerp. Deze positieve houding leidt tot creatieve aanpassingen.

Sjoerd legt uit: ‘De baksteenkeuze is een mooi voorbeeld van hoe we het ontwerp hebben kunnen optimaliseren. De origineel gekozen baksteen bleek simpelweg niet praktisch qua formaat. Via via zijn we zo terechtgekomen bij baksteenfabrikant Janninhoff in Duitsland. Dus hop, het projectteam in de auto op weg naar Duitsland. Daar kozen we, op basis van jarenlange kennis en ervaring van de fabrikant, voor een steen waar iedereen enthousiast van werd. Die het gehele project ophaalt en een lichte en frisse uitstraling geeft. En waarbij we in de gevel kunnen spelen met een variatie aan metseltechnieken.’

Vera: ‘En qua duurzaamheid kun je ervoor kiezen om een lijstje af te werken en op minimale manier aan de eisen te voldoen. Maar die binnentuin is nu eenmaal het uitgangspunt van het ontwerp. En bleek zich goed te lenen voor een Klimaatneutraal dak voor een duurzame regenwateropvang. Dus als je op een slimme én duurzame manier dat soort eisen kunt laten samenvallen in het ontwerp, dan is dat natuurlijk geweldig! En dat is alleen maar mogelijk geweest doordat BPD en Ballast Nedam als ontwikkelaar hier open voor stonden.’

image alt

Unieke samenwerkingen

Die open mind vanuit de ontwikkelaars zorgde ook voor mooie samenwerkingen. Zoals met ROGG voor de binnentuin, Klimaatneutraaldak voor de opvang van regenwater en Studio RAP voor de 3D geprinte keramiektegels voor de poorten.

Sjoerd: ‘Het ontwerp van Studio RAP voor de poorten maakt echt dat je een soort iconische begeleiding hebt naar de binnentuin. Daar zijn we heel enthousiast over.’ Vera vult aan: ‘Deze samenwerking startte op een heel basic niveau. ‘Wat ik maak word jij daar vrolijk van en wat jij maakt word ik daar vrolijk van?’. En het klikte gelukkig goed tussen ons. We hadden al snel een open gesprek met elkaar over ontwerp en design.’

image alt

Uitgesproken architectuur

Vera: ‘De binnentuin als middelpunt van een nieuwe buurt heeft ons geïnspireerd voor de uitgesproken architectuur. Natuurlijk voor de poorten, die een prominente rol in het plan spelen. Hierbij kozen we voor een extra royaal formaat. Niet alleen om de buurt te verbinden met de omgeving van Poortmeesters, maar ook als visueel statement, passend bij het plan. Zo hebben we ook bewust gekozen voor de gestaffelde plaatsing van een deel van de woningen waardoor de gevels verspringen en je geen 13 in dozijn rijwoningen krijgt.’

Sjoerd vult aan: ‘Dat het geen rechttoe rechtaan woningen zijn zie je ook als je inzoomt op de gevels. We kozen voor grote vensters en een verspringende daklijn. De raamposities met Franse balkons zijn in iedere woning weer net even anders en worden gecomplimenteerd door de variatie in metselwerk en fraaie stenen luifels. Zo wordt het moderne ontwerp heel speels.’

De favoriete woningen van de architecten

Al met al is PoortMeesters een project geworden waarin veel samenvalt. Een uitgesproken architectuur in combinatie met duurzaamheid en unieke samenwerkingen. En dit alles vanuit de visie van VYa dat hier een buurtje rondom de binnentuin ontstaat waarbij de bewoner zijn woning flexibel kan bewonen. Tot slot vragen we Vera en Sjoerd wat hun favoriete woningen in het project zijn.

Vera  Yanovshtchinsky

Vera: ‘Ik kan niet kiezen! Maar als het moet kies ik voor vierkamer appartement (bnr 101). Die is wat hoger gelegen en heeft straks prachtig uitzicht over de Nieuwe Gracht. Maar bovenal hoop ik dat de nieuwe bewoners straks in Poortmeesters een langdurige liefdesrelatie met hun woning opbouwen, welke woning ze ook kiezen.’

  Terug naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk het woningaanbod